Ραχίτιδα

Η ραχίτιδα είναι μία από τις παθήσεις του σκελετού της παιδικής ηλικίας, η οποία αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την μέθοδο Ιλιζάροβ.

Η ανθρωπότητα γνωρίζει τη νόσο από την αρχαιότητα. Ο όρος ραχίτιδα προέρχεται από την ελληνική λέξη ράχη και η πάθηση αναφέρεται σε γραπτά, που χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα π.χ.

Η ραχίτιδα είναι ασθένεια του αναπτυσσόμενου οργανισμού, που συνδέεται με έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, γεγονός που επηρεάζει τα οστά και το νευρικό σύστημα.

Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα με την επίδραση του ηλιακού φωτός και περιέχεται σε ορισμένα τρόφιμα όπως στο μουρουνέλαιο, στον κρόκο του αυγού, στα γαλακτοκομικά. Η βιταμίνη D προωθεί ενεργά την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και στη σωστή κατανομή του στο σώμα. Η λειτουργία αυτή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του σκελετού, του κεντρικού νευρικού συστήματος αλλά και άλλων οργάνων.

Η πρόληψη της ραχίτιδας δεν είναι περίπλοκη. Επιτυγχάνεται με σωστή διατροφή, ικανοποιητική έκθεση στο ηλιακό φως και αποκατάσταση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας. Πιο συγκεκριμένα σωστή διατροφή σημαίνει μητρικό θηλασμό, έγκαιρη εισαγωγή στερεών τροφών (όχι πριν από την ηλικία των 5 μηνών), λήψη μόνον του προσαρμοσμένου τύπου τεχνητού γάλακτος, διαιτολόγιο, που περιέχει κρόκο αυγού, βούτυρο, συκώτι, και κρέας. Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν περιέχουν βιταμίνη D. Στην Ελλάδα, αυτή η μορφή ραχίτιδας είναι σπάνια λόγω της μεγάλης διάρκειας των ηλιόλουστων ημερών.

Υποφοσφαταιμική ραχίτιδα
Αμφοτερόπλευρη ραιβογωνία