Γιατί πονούν οι αρθρώσεις;

Με αφορμή το θέμα αυτό, μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο σκελετός μας περιλαμβάνει 230 αρθρώσεις, από τις οποίες το γόνατο, το ισχίο και οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις των καταστροφικών παραγόντων. Οι παθήσεις των αρθρώσεων απασχόλησαν την ανθρωπότητα σε όλη την ιστορία της ύπαρξής της και απόδειξη για αυτό αποτελεί η ανεύρεση ανθρώπινων σκελετών με δυσμορφίες στις αρθρώσεις.

Για να καταλάβουμε γιατί πονάνε οι αρθρώσεις, πρέπει καταρχήν να κατανοήσουμε τη δομή τους. Η άρθρωση αποτελείται από αρθρικές επιφάνειες οστών, οι οποίες καλύπτονται από χόνδρο. O χόνδρος έχει σπογγώδη δομή και παίζει το ρόλο του αμορτισέρ. Λόγω της έλλειψης αιμοφόρων αγγείων, η θρέψη του χόνδρου γίνεται από το αρθρικό υγρό, το οποίο περιέχεται σε μικρή ποσότητα στην αρθρική κοιλότητα. Εξωτερικά η άρθρωση καλύπτεται από κάψουλα και επίσης περιβάλλεται από συνδέσμους και μυς, οι οποίοι της παρέχουν σταθερότητα.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι ο κατεστραμμένος χόνδρος δεν έχει την ικανότητα αποκατάστασης της προηγούμενης δομής του. Η θεραπεία μπορεί μόνο να αναστείλει τη καταστροφή του.

Αιτίες πόνου στις αρθρώσεις:

  1. Τραυματισμός
  2. Εκφυλιστικές η γεροντικές αλλαγές
  3. Ρευματικές ασθένειες
  4. Μόλυνση
  5. Οστεονέκρωση

Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι ότι προκαλούν καταστροφή του χόνδρου και της άρθρωσης (oστεοαρθρίτιδα).