Ολική αρθροπλαστική

Η πλήρης καταστροφή του αρθρικού χόνδρου αποτελεί ένδειξη για χειρουργική επέμβαση, δηλαδή για αντικατάσταση των αρθρικών επιφανειών με μεταλλικές (ολική αρθροπλαστική). Σήμερα χρησιμοποιούμε σύγχρονα υλικά αντικατάστασης των αρθρώσεων τα οποία επιτρέπουν την αύξηση της διάρκειας ζωής της ολικής αρθροπλαστικής. Αυτά είναι π.χ. τα κεραμικά στοιχεία της ενδοπρόσθεσης ισχίου, τα οποία έχουν υψηλή αντοχή και χαμηλό συντελεστή τριβής και τα επικαλυμμένα με υδροξυαπατίτη μεταλλικά στοιχεία, τα οποία επιτρέπουν την ανάπτυξη του οστού μέσα στους πόρους της ενδοπρόθεσης μειώνοντας έτσι την πιθανότητα χαλάρωσης.

Πολύ συχνά οι ασθενείς θέτουν το ερώτημα: «Πότε να χειρουργηθώ και είναι γενικά απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση;»

Η ολική αρθροπλαστική μπήκε σε μεγάλο βαθμό στην χειρουργική πρακτική τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αλλά, δυστυχώς, μερικοί συνάδελφοι προτείνουν με ευκολία τη χειρουργική επέμβαση, ξεχνώντας τη δυσκολία και τις επιπλοκές της συγκεκριμένης εγχείρησης. Η κύρια ένδειξη για χειρουργική επέμβαση είναι ο πόνος, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οποίος δεν σταματά με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Είναι επιθυμητό, η ηλικία του ασθενούς να είναι πάνω από τα 60-65 έτη. Το αυξημένο σωματικό βάρος και ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνουν την πιθανότητα επιπλοκών. Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι μια πιθανή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. Από την άλλη πλευρά, αν υπάρχει ένδειξη για χειρουργική αποκατάσταση της άρθρωσης, είναι καλύτερα να μην αναβάλλεται η επέμβαση, επειδή η κατεστραμμένη άρθρωση μπορεί τελικά να οδηγήσει στην καταστροφή και άλλων αρθρώσεων λόγω του αυξημένου φορτίου, καθώς επίσης και σε προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Σε μικρότερες ηλικίες προτιμούμε τις λιγότερο τραυματικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι η αρθροσκόπηση και η οστεοτομία.

Ολική αρθροπλαστηκή γόνατος

Ασθενής 74 ετών πάσχει από οστεοαρθρίτιδα γονάτων πολύ βαριάς μορφής αριστερά και βαριάς μορφής δεξιά. Αναφέρει έντονο άλγος κατά την βάδιση και την ανάπαυση.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής συνδεδεμένου τύπου (ΑΡ) γόνατος και τρείς μήνες μετά σε ολική αρθροπλαστική οπίσθιας σταθεροποίησης (ΔΕ) γόνατος.

Βαδίζει μεγάλες αποστάσεις χωρίς τη βοήθεια μπαστουνιού και είναι ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα των επεμβάσεων.

Πριν την εγχείρηση
Μετά την εγχείρηση
Ολική αρθροπλαστηκή ισχίου

Ασθενής 62 ετων προσήλθε λόγω έντονου πόνου και περιορισμού της κινητικότητας του δεξιού ισχίου. Αρχικά ο πόνος εμφανιζόταν στο περπάτημα, αλλά σταδιακά οι ενοχλήσεις παρουσιάζονταν και κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης και το τελευταίο χρονικό διάστημα εγκαταστάθηκε νυχτερινός πόνος που δεν περνούσε ούτε με την λήψη αναλγητικών φαρμάκων.

Πάσχει από εκφυλιστική ή γεροντική οστεοαρθρίτιδα.

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Από την δεύτερη ημέρα άρχισε να βαδίζει με μερική φόρτιση με την βοήθεια περπατούρας. Τρείς μήνες μετά το χειρουργείο, επανήλθε στις κοινωνικές της δραστηριότητες.