Κατάγματα μηριαίου

Ενδαρθρικό συντριπτικό κάταγμα μηριαίου

Ασθενής άντρας 32 ετών, προσκομίστηκε με κάκωση του αριστερού μηριαίου λόγω τροχαίου ατυχήματος.

Στις ακτινογραφίες φάνηκε ενδαρθρικό συντριπτικό κάταγμα κάτω πέρατος του αριστερού μηριαίου. Τρεις ώρες μετά, οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Υπό ραχιαία (στη σπονδυλική στήλη) αναισθησία έγινε κλειστή (χωρίς τομή του δέρματος) οστεοσύνθεση του κατάγματος, με τη χρήση της εξωτερικής οστεοσύνθεσης του Ιλιζάροβ.

Από τη δεύτερη ημέρα ξεκίνησε την κινησιοθεραπεία. Βάδιζε με μερική φόρτιση χρησιμοποιώντας πατερίτσες μασχάλης. Δυο μήνες μετά, βάδιζε με πλήρη φόρτιση. Και στους έξι μήνες μετά την πώρωση του κατάγματος έγινε αφαίρεση της εξωτερικής οστεοσύνθεσης. Έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργική και στηρικτική ικανότητα του αριστερού κάτω άκρου.

Στην επανεξέταση ένα χρόνο μετά, είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Κάταγμα μηριαίου με σπασμένη μεταλλική πλάκα

Ασθενής αγόρι 16 ετών προσκομίσθηκε με αναφερόμενο έντονο άλγος του δεξιού μηριαίου.

Iστορικό κατάγματος του ίδιου μηρού μετά από τροχαίο ατύχημα προ διμήνου, που αντιμετωπίστηκε ανοιχτά με χρήση πλάκας – βιδών.

Στις ακτινογραφίες φάνηκε κάταγμα του μηριαίου στο ίδιο σημείο, με σπασμένη τη μεταλλική πλάκα.

Χειρουργήθηκε την ίδια ημέρα. Έγινε αφαίρεση της σπασμένης πλάκας και συναρμολόγηση της εξωτερικής οστεοσύνθεσης του Ιλιζάροβ.

Από τη δεύτερη ημέρα ξεκίνησε τη φυσικοθεραπεία. Στην αρχή βάδιζε με μερική και 2 μήνες μετά με πλήρη φόρτιση χωρίς να χρησιμοποιεί πατερίτσες.

Η αφαίρεση της εξωτερικής οστεοσύνθεσης έγινε τον πέμπτο μήνα, μετά την πώρωση του κατάγματος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας παρακολουθούσε μαθήματα στο σχολείο.

Στην επανεξέταση ένα χρόνο μετά, είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα της θεραπείας.