Κατάγματα κνήμης

Κάταγμα αριστερής κνήμης

Ασθενής γυναίκα 49 ετών, υπέστη κάταγμα αριστερής κνήμης μετά από αναφερόμενη πτώση. Στο παρελθόν, λόγω μετατραυματικής αρθρίτιδας της ποδοκνημικής άρθρωσης, υποβλήθηκε σε αρθρόδεση.

Η ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Υπό ραχιαία αναισθησία (στη σπονδυλική στήλη) έγινε κλειστή (χωρίς τομή του δέρματος) αντιμετώπιση του κατάγματος με τη χρήση της εξωτερικής οστεοσύνθεσης του Ιλιζάροβ.

Από τη δεύτερη ημέρα ξεκίνησε τη φυσικοθεραπεία. Μετεγχειρητικά βάδιζε με μερική και σε δυο μήνες με πλήρη φόρτιση, χωρίς να χρησιμοποιεί πατερίτσες.

Μετά την πώρωση του κατάγματος στον πέμπτο μήνα, έγινε αφαίρεση της εξωτερικής οστεοσύνθεσης.

Στην καθημερινή της δραστηριότητα επέστρεψε 3 μήνες μετά την αφαίρεση της εξωτερικής οστεοσύνθεσης.

Στην επανεξέταση ένα χρόνο μετά, είναι ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Κάταγμα δεξιάς κνήμης

Ασθενής άνδρας 50 ετών, προσκομίσθηκε με κάταγμα δεξιάς κνήμης λόγω τροχαίου ατυχήματος. Πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικής μόλυνσης στην περίπτωση ανοιχτής αντιμετώπισης του κατάγματος.

Ο ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Υπό ραχιαία αναισθησία (στη σπονδυλική στήλη) έγινε κλειστή (χωρίς τομή του δέρματος) αντιμετώπιση του κατάγματος με τη χρήση της εξωτερικής οστεοσύνθεσης του Ιλιζάροβ.

Από τη δεύτερη μέρα ξεκίνησε τη φυσικοθεραπεία. Στην αρχή βάδιζε με μερική και 2,5 μήνες μετά με πλήρη φόρτιση, χωρίς να χρησιμοποιεί πατερίτσες.

Η εξωτερική οστεοσύνθεση αφαιρέθηκε στους 5 μήνες.

Στην καθημερινή του δραστηριότητα επέστρεψε 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Στην επανεξέταση ένα χρόνο μετά, είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.