Συγγενής βράχυνση των μεταταρσίων (Brachimetapody)

Αυτό σημαίνει μείωση του μήκους των μεταταρσίων. Είναι λιγότερο συχνό απ’ ότι η βραχυφαλαγγία, αλλά έχει περισσότερο κλινικό ενδιαφέρον.

Το πρόβλημα αυτής της απόκλισης εστιάζεται στο ότι ενώ το πόδι μεγαλώνει, η ακτίνα γίνεται μικρότερη και φθάνοντας στη σκελετική ωρίμανση, δημιουργείται ένα είδος λοξού δακτύλου, το οποίο επικάθεται στη ραχιαία επιφάνεια του μεταταρσίου και το οποίο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τον ασθενή όταν φοράει παπούτσι.

Σας παρουσιάζω μία περίπτωση ασθενούς 15 ετών, η οποία πάσχει από συγγενή βράχυνση τρίτου – τετάρτου μεταταρσίου του αριστερού ποδιού. Παραπονιέται για ανώμαλη θέση του τρίτου και τέταρτου δακτύλου, τα οποία την δυσκολεύουν να φοράει παπούτσι και ακόμη αναφέρει άλγος κατά τη βάδιση.

Η ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο, έγινε συναρμολόγηση της εξωτερικής οστεοσύνθεσης του Ιλιζάροβ και οστεοτομία του τρίτου και τέταρτου μεταταρσίου. Μετεγχειρητικά προχωρήσαμε σε σταδιακή επιμήκυνση των μεταταρσίων για αποκατάσταση του μήκους τους. Η διάρκεια της επιμήκυνσης ήταν 33 ημέρες και η διάρκεια της ωρίμανσης του νεογέννητου οστού και αφαίρεσης της εξωτερικής οστεοσύνθεσης 38 μέρες. Κατά την διάρκεια της θεραπείας η ασθενής περπατούσε με πλήρη φόρτιση του σκέλους. Τα μετατάρσια έχουν επιμηκυνθεί κατά 2,3 εκατοστά και το μήκος τους έχει αποκατασταθεί. Έγινε διόρθωση της άτυπης θέσης του τρίτου και τετάρτου δακτύλου, βελτιώνοντας την αισθητική του ποδιού.

Η ασθενής φοράει κανονικά παπούτσια και περπατάει χωρίς να πονάει.

Με τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι ευχαριστημένη.